Toimialaluokitus uudistuu
Tilastokeskus on uudistanut toimialaluokitusta TOL 2008 yhteistyössä kansallisten tietotoimijoiden kanssa vuosina 2021–2024. Uusi toimialaluokitus TOL 2025 otetaan käyttöön kansallisissa järjestelmissä ja tilastoissa vaiheittain vuoden 2025 lopusta alkaen. Uuden toimialaluokituksen mukaisesti luokitellut yksikkötason (y-tunnus) tietotoimitukset Tilastokeskuksen yritysrekisteristä yhteistyökumppaneille ja maksullisen palvelun asiakkaille aloitetaan vuoden 2026 tammikuussa (kts. tarkemmin alla kohdassa TOL 2025 tietotoimitukset). Toimialaluokitusta käyttävät tilastot siirtyvät käyttämään uutta toimialaluokitusta omien aikataulujensa mukaan.
Tutustu uuteen toimialaluokitukseen
Uuden toimialaluokituksen TOL 2025 rakenne eli luokkien koodit ja nimet ovat lähes kaikilta osin lopulliset, mutta pienet muutokset näihin ovat jatkossakin mahdollisia. Suomenkielinen luokitus (koodit, nimikkeet ja kuvausteksti) on valmis. Puuttuvat ruotsin- ja englanninkieliset materiaalit päivitetään luokitussivuille sitä mukaa, kun ne valmistuvat.
Suomen toimialaluokitus TOL noudattaa Euroopan NACE-luokitusta täysin 1–4-numerotasoilla. Kansallisia erityistarpeitaan varten Suomi määrittelee oman 5-numerotason. Toisin sanoen, Suomen toimialaluokitus on Euroopan NACE-luokitus, jota Suomi on rikastanut lisäämällä siihen kansallisia erityistarpeita ilmentävän 5-numerotason.
Tilastokeskus on selvittänyt yhteistyössä kansallisten tietotoimijoiden kanssa, mitä toimintaa Suomen on tarkoituksenmukaista seurata muuta Eurooppaa yksityiskohtaisemmin. 5-numeroluokan koodi päättyy nollaan (0), kun Suomi ei tee kansallista alaluokkajakoa, ja yhdestä yhdeksään (1–9), kun Suomi seuraa toimintaa yksityiskohtaisempina kansallisesti määriteltyinä kokonaisuuksina.
Miten uusi toimialaluokitus TOL 2025 on koostettu?
Uusi toimialaluokitus on koostettu lisäämällä NACE-luokituksen uuteen rakenteeseen Suomen TOL 2008 luokituksesta ne kansalliset 5-numeroluokat, jotka ovat säilyttäneet merkittävyytensä. Merkittävyydellä tarkoitetaan toisaalta toiminnan kokoa tai arvoa kansantaloudessa, ja toisaalta alaluokkajaon tärkeyttä yhteiskunnallisessa tarkastelussa. Merkittävyyden muutosta on tarkasteltu toimialaluokituksen TOL 2008 käytössä olon ajalta vuodesta 2008 tähän päivään.
Toisessa vaiheessa uuden luokituksen 5-numeroluokkajakoa tarkistettiin yhteistyössä kansallisten tietotoimijoiden kanssa. Muutamia jakoperusteita alaluokkiin päivitettiin ja muutamia rikastettiin erottamalla Euroopan 4-numeroluokista uusia kansallisia 5-numeroluokkia.
Muutokset lisäävät toimialaluokituksen tarkkuutta ja käytettävyyttä (relevanssia) tilastotietojen käyttäjille.
Toimialaluokituksen merkitys
Tilastoinnissa toimialaluokitus on keskeinen: sitä käytetään yritys- ja taloustilastojen tiedonkeruissa, ja useiden tilastojen tiedot julkaistaan toimialoittain. Toimialaluokitus mahdollistaa myös yritys- ja taloustietojen maittaisen vertailun kansainvälisesti. Toimialaluokitusta hyödynnetään lisäksi monissa kansallisissa järjestelmissä kuten verotukseen ja vakuutuksiin liittyvissä järjestelmissä sekä esimerkiksi lainsäädännössä.
Toimialaluokitus on talouden ja yhteiskunnan kuvaamisen työkalu, jonka tulisi säilyttää tarkkuutensa yli ajan. Toimialaluokitusta uudistetaan, jotta siinä voidaan huomioida taloudessa tapahtuneet muutokset kuten esimerkiksi teknologian muuttuminen, uudenlaisen taloudellisen toiminnan syntyminen, digitalisaatio ja vastaavat toimintaa läpileikkaavat muutokset.
Suomen kansallinen toimialaluokitus on johdettu Euroopan NACE-toimialaluokituksesta. NACE-luokituksesta annetaan aina EU-asetus, joka sitoo Tilastokeskusta kansallisena tilastoviranomaisena ja EU-tiedontuottajana käyttämään yhteistä luokitusta. Euroopan NACE-toimialaluokitus on puolestaan johdettu YK:n ISIC-toimialaluokituksesta. Jotta toimialaluokituksen mukaan ilmoitetut kansalliset ja kansainväliset tiedot säilyttäisivät vertailukelpoisuutensa, täytyy luokitukset uudistaa samanaikaisesti YK:ssa, Euroopassa ja Suomessa.
Infograafin sisältö tekstimuodossa
TOL 2025 tietotoimitukset
Uuden toimialaluokituksen mukaisesti luokitellut yksikkötason (y-tunnus) tietotoimitukset Tilastokeskuksen yritysrekisteristä yhteistyökumppaneille ja maksullisen palvelun asiakkaille aloitetaan vuoden 2026 tammikuussa. Tilastokeskuksen yritysrekisterin toimialaa koskevat tiedot ovat Tilastolain perusteella julkista tietoa, joten niihin ei liity salassapitovelvollisuutta, joka mahdollistaa yksikkötason tietojen toimittamisen eri tahoille. Yritysrekisterissä tehty työ hyödyttää kaikkia toimialatietoa omassa toiminnassaan tarvitsevia organisaatioita ja lisää toimialatiedon koherenssia yhteiskunnassa. Tämä poistaa myös organisaatioiden tarpeen tehdä omia toimialakääntöjä vanhasta uuteen luokitukseen. Ensimmäisenä tiedot toimitetaan PRH:n ja Veron, sekä näiden yhteisen yritystietojärjestelmä YTJ:n käyttöön.
Hankkeeseen liittyvät uutiset ja artikkelit
Uusi toimialaluokitus kuvaa tarkemmin talouden rakennetta ja huomioi paremmin politiikkatarpeet (Tieto&trendit-artikkeli 16.2.2023)
Lisätietoja
Hakusanat: TOL2025, TOL 2025, toimialaluokitus, NACE Rev.2.1
Päivitetty 13.11.2024